Wasabia japonica - Japonský křen Wasabi
Pikantnější obdoba klasického křenu. Ideální je pěstování v květináči. V teplejších oblastech lze vysadit i do volné půdy.
KategorieDostupnost: | Zboží je momentálně neprodejné. |
---|
- Japonský křen Wasabi - rostlina původem z Japonska, kterou známe především pro svou ostrou, nezaměnitelnou chuť.
- Jedná se o pikantnější obdobu klasického křenu.
- Vyžaduje slunná, dobře propustná stanoviště, s vlhčí, živnou půdou.
- Vytváří 20 - 30 cm vysokou rostlinu se srdčitými listy a bílými květy.
- Listy a oddenky lze zpracovat do salátu a kořen lze využít k dalšímu zpracování ve Vaší kuchyni.
- Ideální je pěstování v květináči.
- V teplejších oblastech lze vysadit i do volné půdy.
- Snese krátkodobé přísušky, nicméně poté je nutné doplnit zálivku.
- Sklízíme na podzim.
-
Rostlina je mrazuodolná, ale pouze do cca –12°C.
-
Při mírných zimách by přezimovala se zimním krytem ze slámy či chvojí.
-
Mnohem snadnější je pěstování jako přenosná rostlina.
-
Rostlina vyžaduje větší květináč, kde se může krásně rozrůst, který však umístíme do stinného místa, bohatě stačí když bude svítit sluníčko ráno nebo večer při západu.
-
Na slunci wasabi neprospívá!
-
Substrát volte humózní, výživný a neustále vlhký.
-
V misce může pořád stát voda.
-
Pokud máte zahradní vodní prvek – jezírko, potůček, můžete květináč postavit na břeh, aby se mírně dotýkal vody.
-
Na podzim přeneseme květináč do krytého prostoru. Teplota stačí okolo 8-12°C.
-
Jiné rostliny zazimujeme a s mírnou zálivkou přezimujeme. Wasabi naopak v zimě, v našem krytém prostranství začne růst.
-
Je to dáno nízkými teplotami a malým množstvím světla. Je to podobné jako ve své japonské domovině.
-
Přes zimu vytvoří wasabi krásné listy a začnou narůstat oddenky, pro které rostlinu pěstujeme. Substrát v květináči udržujeme stále vlhký.