Angrešt
Angrešt potřebuje slunné nebo pouze mírně stinné stanoviště. Nové kontejnerované sazenice můžeme sázet od jara do podzimu. Na dno výsadbové jámy dáme posekanou trávu a uleželý kompost. Další rok již musíme hnojit.
Angrešt je drobné bobulovité ovoce, jehož domovinou je Evropa. Nejvýce se pěstuje v zemích se středně silnými či mírnými mrazy jako je Anglie, Německo. Podle Wikipedie je bývalé Československo významnou zemí, kde se pěstoval.
Jedná se o středně velký keř či nízký stromek s opadavými, laločnatými listy a ostrými trny podél větviček. Plody dozrávají v létě, jakmile jsou měkké na dotek.
Angrešt potřebuje slunné nebo pouze mírně stinné stanoviště a přestože poroste v téměř jakékoli zemi, doporučujeme pěstovat jej v živné, dobře propustné, nekamenité zemi, aby byl odolný běžným chorobám. U nás plně mrazuvzdorný.
Každý rok zjara proveďte zmlazovací řez: staré výhony odstraňte a na stromku nebo keři nechte jenom ty mladé. Pro lepší úrodu vysazujte vždy několik stromků nebo keřů vedle sebe, angrešt je samosprašnou rostlinou. Na podzim, po odhrabání a spálení listí, angrešt namulčujte kompostem nebo drcenkou z větví. Tato vrstva bude bránit hlubokému promrznutí půdy.
Stromky potřebují mohutnou oporu sahající až po korunku – jinak se může stát, že se vylomí v místě naroubování.
Nové stromky můžete sázet jak na podzim, tak na jaře. Do vykopané jámy, do níž chcete stromek zasadit, přidejte předtím nasekanou trávu a drobný rozleželý kompost, který bude rostlinu zásobovat živinami. Další rok již musíte hnojit tekutým hnojivem, protože zásoba živin se vyčerpá a bude nutné ji doplnit jiným způsobem hnojení.